Bentley Residences Miami: apartamente pentru mașini și oameni
Bentley Residences Miami va fi un bloc cu 62 de etaje pe malul Atlanticului în care fiecare apartament va avea parcări pentru mașinile care vor fi transportate în locuință cu liftul.
În ianuarie 1919, la scurt timp după încheierea primului Război Mondial, inginerul britanic Walter Owen Bentley a fondat constructorul auto Bentley cu scopul de a „produce o mașină bună, o mașină rapidă, cea mai bună din segment”.
S-a descurcat mai mult decât onorabil: pe lângă mașinile de lux care au ajuns în garajele unor clienți bogați, constructorul Bentley a obținut cinci victorii în celebra competiție de anduranță Cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1924, 1927, 1928, 1929 și 1930. Imediat după ultima victorie, Bentley a anunțat că se retrage din sporturile cu motor pentru că „am învățat suficient de multe lucruri despre viteză și fiabilitate”.
Citește povestea despre cei 100 de ani de existență ai Cursei de 24 de ore de la Le Mans pe care am scris-o pentru Autocritica pentru a afla modul în care competiția a evoluat de la lipsa unor măsuri elementare de siguranță la dezvoltarea unor tehnologii care sunt transferate ulterior pe mașinile de serie.
Realitatea era însă un pic diferită: în contextul prăbușirii vânzărilor de mașini de lux în perioada Marii Crize Economice din 1929-1933, Bentley nu a putut plăti ratele pentru creditele pe baza cărora a dezvoltat afacerea și a fost forțat să vândă. Așa a ajuns constructorul Bentley să fie deținut de Rolls-Royce, pentru ca în 1998 să ajungă în portofoliul Grupului Volkswagen, de care aparține și în prezent.
În acest an, Bentley a început un nou proiect. Unul care nu are nicio legătură cu principalul său domeniu de activitate, dar unul despre care am putea spune că, din anumite puncte de vedere, ar putea fi cel mai bun din segment: un bloc de apartamente. Mai ales că rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale locuitorilor din România: lipsa locurilor de parcare.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și descoperi periodic povești despre clădiri celebre din întreaga lume.
🚗 Cum ajung mașinile în apartament
18401 Collins Avenue, Sunny Isles Beach, Miami-Dade County, Florida, Statele Unite ale Americii. E adresa completă la care Simona Halep ar fi găsit șantierul blocului rezidențial Bentley Residences Miami dacă aș fi avut inspirația să scriu newsletterul ăsta înainte de turneul de tenis de la Miami în care sportiva a revenit în circuitul WTA.
Nu este însă un șantier obișnuit. Pe malul Oceanului Atlantic, Bentley își propune să dezvolte un turn de 228 de metri înălțime cu 216 apartamente în care oamenii trăiesc, la propriu, împreună cu mașinile lor. Cum vor ajunge însă mașinile în apartament?
Conform proiectului, clădirea are o formă cilindrică, iar în mijloc se află patru lifturi cilindrice capabile să transporte mașinile cu tot cu șofer și pasageri. Fiecare mașină este înregistrată în prealabil în sistem și beneficiază de stickere RFID care sunt scanate la intrarea în clădire. Practic, un fel de Apple AirTag. Pe baza acestor stickere, un sistem automatizat detectează apartamentul în care trebuie să ajungă mașina și pornește un sistem de iluminare pentru a ghida șoferul spre liftul potrivit dintre cele patru disponibile.
Fiecare lift are un sistem hidraulic care „prinde” mașina de anvelope și o trage deasupra unui sistem robotizat care transportă mașina la etajul corect. Astfel, șoferul rămâne permanent în mașină pe parcursul traseului până intră în casă. Fiecare lift are pereți de sticlă și oferă o panoramă completă a spațiilor comune din interiorul clădirii.
Fiecare apartament are trei sau patru spații special amenajate pentru „parcarea” mașinilor, iar Bentley s-a gândit inclusiv la proprietarii de mașini electrice: aceștia au posibilitatea de a încărca bateria la o priză specială, despre care constructorul britanic nu oferă momentan mai multe detalii în legătură cu viteza de încărcare. În plus, la subsolul clădirii este amenajată și o parcare tradițională cu stații de încărcare rapidă, însă acestea sunt dedicate mai degrabă vizitatorilor.
O problemă despre care Bentley nu menționează absolut nimic este legată de poluarea propriului apartament cu gaze de eșapament în cazul în care ai o mașină cu motor termic, chiar și pe parcursul celor câțiva metri pe care îi parcurgi din lift până la locul de „parcare”.
Schițele apartamentului indică prezența unui sistem de ventilație în „garaj”, însă este greu de spus dacă acesta va fi eficient și pentru eliminarea acestor noxe, așa că cel mai sănătos este să cumperi apartament aici doar dacă ai mașină electrică, plug-in hybrid sau un hibrid capabil să parcurgă distanțe scurte în regim electric.
Ocazie cu care am găsit astfel și o utilitate practică pentru numeroasele mașini sport cu sisteme plug-in hybrid pe care niciun proprietar nu se gândește să le încarce la priză: sunt ideale pentru astfel de apartamente.
🏠 Cum sunt apartamentele din Bentley Residences Miami
Destul despre mașini, hai să vedem și cum sunt tratați oamenii care își cumpără apartamente în Bentley Residences Miami. Fiecare apartament are geamuri din podea până în tavan și, datorită formei cilindrice a clădirii, oferă priveliște spre Oceanul Atlantic și Golful Dumfoundling.
În principiu, apartamentele au forma geometrică a unui sfert de cerc, iar ușa principală de acces este reprezentată practic de lift, lângă care sunt poziționate locurile de „parcare”. De aici, proprietarul intră propriu-zis în spațiul de locuit pe o ușă „clasică”.
În funcție de etaj, suprafața totală a unui apartament variază între 490 și 590 de metri pătrați, ceea ce înseamnă că într-un singur apartament ar încăpea vreo 20 de garsoniere din Militari Residence. Suprafața locuinței propriu-zise este de minim 260 de metri pătrați, la care se adaugă un balcon de cel puțin 100 de metri pătrați și alți cel puțin 100 de metri pătrați pentru cele trei sau patru locuri de „parcare” din apartament.
Compartimentarea diferă de la un apartament la altul, însă în principiu există, printre altele, trei dormitoare standard, un dormitor principal, două living-uri generoase și o bucătărie echipată cu electrocasnice Gaggenau. Ca idee, o combină frigorifică produsă de germanii de la Gaggenau costă aproximativ 10.000 de euro, la care adaugi cam 600 de euro pentru montaj.
Deloc surprinzător, în apartament există și cel puțin trei băi, dintre care două sunt echipate cu saună și spa, iar una este practic un duș cu priveliște spre ocean. Și pentru că spațiul este generos, fiecare apartament include și echipamente de fitness, un bar și un restaurant. Practic, poți să mergi la sală și să iei masa la restaurant fără să ieși din casă.
Și oricum, de ce să ieși din casă când poți să ieși pe balcon? Fiecare balcon este dotat cu piscină încălzită, o bucătărie de vară și un living generos gândit în așa fel încât să obstrucționeze o mare parte din puterea vântului. Cât de mult? Bentley susține că, inclusiv la etajul 30, vei putea aprinde fără probleme o lumânare parfumată în perspectiva unei cine romantice.
Toată povestea asta are și un preț: cel mai accesibil apartament în Bentley Residences Miami costă 5,6 milioane de dolari, sumă pe care o poți obține, de exemplu, dacă câștigi două-trei turnee de tenis de Grand Slam. Sau dacă muncești exact 1.037 de ani pe salariul minim din România.
Pentru a-i convinge pe potențialii clienți, Bentley a conceput și o aplicație în Realitate Virtuală care permite acestora să simuleze prezența în fiecare apartament în parte, precum și experiența de a urca cu mașina cu liftul până în apartament. Aplicația de Realitate Virtuală a fost dezvoltată în Unreal Engine, o platformă de jocuri care oferă instrumente digitale realiste în format 3D.
Contribuie la dezvoltarea newsletterului Patru Pereți cu o donație unică sau recurentă.
Blocul rezidențial Bentley Residences Miami urmează să fie finalizat spre finalul anului 2027 și este construit în parteneriat cu dezvoltatorul imobiliar Dezer Development și biroul de arhitectură Sieger Suarez Architects. Bentley susține că va respecta cea mai pretențioasă certificare locală (Florida Green Building Council - FLGC), care prevede inclusiv o iluminare exterioară redusă pentru a proteja țestoasele. De altfel, în apele care înconjoară Florida trăiesc cinci dintre cele opt specii de țestoase cunoscute în lume și aproape toate sunt în pericol de extincție.
O altă clădire celebră de formă cilindrică este sediul constructorului BMW din Munchen, despre care am scris într-un newsletter anterior.
🏠 Tranzacții pe piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Tranzacții pe piața imobiliară în februarie 2024: La nivel național s-au înregistrat aproape 14.200 de tranzacții imobiliare, în creștere cu 28% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În total, au fost raportate peste 24.400 de tranzacții în perioada ianuarie - februarie 2024, în creștere cu 27% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Interesul populației pentru tranzacții imobiliare în februarie 2024: La nivel național, interesul pentru cumpărarea de apartamente a fost în creștere comparativ cu februarie 2023, întrucât contactările directe pentru anunțurile publicate pe platformele Storia și OLX au crescut cu 27%. În schimb, contactările directe pentru închiriere au crescut mai lent, cu 8%.
Informații utile despre piața imobiliară în februarie 2024: Programul Noua Casă 2024 a devenit operațional în 26 februarie după ce plafonul de garantare în valoare de un miliard de lei a fost alocat celor 16 bănci înscrise. La fel ca și anul trecut, prin acest program pot fi accesate credite ipotecare de maxim 66.500 de euro pentru locuințele cu preț maxim de 70.000 de euro sau de maxim 119.000 de euro pentru locuințele care costă cel mult 140.000 de euro. Dobânda este variabilă și se calculează în funcție de indicele IRCC și o marjă fixă a băncii de circa 2%.