2 Comments

O întrebare de noob. Ce se intampla cu suma de bani pe care o plătești la credit aferenta ircc? Banca o virează către BNR sau o păstrează? Dacă o păstrează, de ce mai pune și celalalt adaos? Dacă o virează, de ce nevoie ca BNR sa taxeze creditele astfel?

Expand full comment
author

Toată rata pe care o plătești pentru credit rămâne la bancă.

Teoretic, orice bancă are posibilitatea să-și plaseze toți banii în depozite la Banca Națională a României, în loc să ofere credite pentru populație și firme. Pentru astfel de depozite, dobânda primită de banca de la BNR este stabilită de BNR, se numește "rata dobânzii la facilitatea de depozit" și, de regulă, este cu un punct procentual mai mică decât "rata dobânzii de politică monetară". De exemplu, băncile care plasează acum banii la BNR primesc o dobândă de 5,75% pe an. Aici găsești și evoluția istorică: https://www.bnr.ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=800&table=665&column=3800,3801,3802

Dobânzile pentru creditele acordate de bănci persoanelor fizice și companiilor sunt mai mari decât dobânda pe care băncile o primesc de la BNR, pentru că și riscurile pe care și le asumă băncile sunt mai mari în acest caz. În sensul că, strict teoretic, există mai multe șanse ca banca să nu primească banii înapoi de la persoane fizice și companii decât să nu primească înapoi banii plasați în depozite la BNR.

Expand full comment