Locuințe încălzite cu hidrogen și gaze naturale
Locuințele din România ar putea fi încălzite cu un amestec de hidrogen și gaze naturale. Soluția este testată în mai multe județe și permite reducerea consumului de gaze naturale.
Potrivit datelor furnizate de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), gazele naturale reprezintă principala sursă de energie pentru sistemele de încălzire din Europa, cu o cotă de aproximativ 40% în anul 2022. Iar arderea gazelor naturale reprezintă sursa pentru circa 80% din emisiile de dioxid de carbon generate de locuințe și clădirile de birouri, la care se adaugă și emisiile de metan și oxid de azot.
Din aceste motive, Uniunea Europeană și-a propus să reducă drastic utilizarea gazelor naturale în sistemele de încălzire pentru a-și respecta angajamentul de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. În plus, necesitatea de a reduce cantitatea de gaze naturale a devenit și mai mare după izbucnirea războiului din Ucraina și decizia de a reduce importurile de gaze naturale din Rusia.
Una dintre cele mai eficiente soluții de încălzire din punct de vedere al emisiilor este reprezentată de pompele de căldură, întrucât acestea utilizează energie electrică ce poate fi produsă din surse regenerabile.
Cu toate acestea, prețurile pentru o pompă de căldură încep de pe la 20.000 de lei doar pentru componentele de bază, iar utilizarea unei astfel de soluții la bloc este dificilă, întrucât necesită montarea unui boiler de mare capacitate pentru apa caldă, iar unitatea exterioară este mai mare și mai grea decât cea de la un aparat de aer condiționat.
În acest context, mai multe țări europene și o serie de furnizori de utilități își îndreaptă atenția spre hidrogen, întrucât acesta poate fi amestecat cu gazele naturale în actualele rețele de transport în diverse proporții.
În acest fel se reduce cantitatea de gaze naturale utilizată pentru sistemele de încălzire fără niciun fel de modificări la sistemul de transport sau la instalațiile de utilizare ale consumatorilor. Cu alte cuvinte, soluția asta nu necesită niciun fel de investiție suplimentară din partea furnizorilor de utilități sau din partea ta, consumatorul final, dacă ești deja racordat la rețeaua de gaze naturale.
🏭 Delgaz Grid: proiectul 20HYGRID
Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice din cadrul grupului E.ON România, a început în noiembrie 2022 proiectul 20HYGRID, prin care testează eficiența furnizării unui amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) pentru sistemele de încălzire ale locuințelor.
În prima etapă, inginerii Delgaz Grid au mers la un program de instruire în Germania unde au făcut teste cu amestecuri de gaze naturale și hidrogen pe centrale termice, aragaze și chiar sobe. De altfel, o tradițională sobă de teracotă produsă în România a funcționat optim chiar și cu un mix format din 60% gaze naturale și 40% hidrogen.
Ulterior, inginerii au testat cum se comportă tronsoanele de conducte din oțel și polietilenă la un amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) în poligonul pe care Delgaz Grid îl deține la Mediaș, iar apoi a avut loc și primul test pe o instalație existentă la un client casnic din județul Mureș. Mai exact, chiar în locuința Ancăi Evoiu, directorul general adjunct al Delgaz Grid.
În pasul următor, Delgaz Grid a testat un astfel de amestec în locuințele a 50 de clienți casnici din localitatea Dârlos, județul Sibiu, unde rețeaua de gaze naturale utilizează conducte din polietilenă. Cel mai recent, chiar în luna septembrie, un test similar a fost efectuat în câteva zeci de locuințe din localitatea Gornești, județul Mureș, unde rețeaua este construită cu conducte din oțel.
Procedura de lucru a fost simplă: s-a oprit alimentarea cu gaze naturale, iar aragazul din locuință a fost conectat la o butelie cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Testul propriu-zis a fost verificarea parametrilor de funcționare și concentrația gazelor de ardere. În toate testele, aparatele au funcționat optim cu acest amestec de gaze naturale și hidrogen.
Astfel de teste vor avea loc până în octombrie 2024, iar rezultatele finale vor fi trimise la instituțiile abilitate pentru conversia rețelelor existente la amestecuri de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) și pentru construirea de rețele de distribuire noi care să fie “hydrogen ready”.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești săptămânal informații utile despre piața imobiliară și nu numai la tine în inbox.
🏭 CET Oradea: producție și stocare de hidrogen
Între timp, Termocentrale Oradea, furnizorul de apă caldă și căldură în sistem centralizat din Oradea, a anunțat în vara anului 2022 un proiect ambițios de construcție a unei instalații de producere și stocare de hidrogen.
Producția de hidrogen se va realiza printr-un proces de electroliză a apei, cu apă de la stația de tratare a apei de la CET Oradea și cu energie electrică provenită de la un parc propriu de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 70 MW și din alte surse regenerabile din sistemul energetic național, atunci când este cazul.
Dacă lucrările vor decurge conform planului, începând din vara anului 2025 CET Oradea va produce energie termică cu un amestec format din gaze naturale (85%) și hidrogen (15%). Oficialii Termocentrale Oradea estimează că introducerea hidrogenului în amestec va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 5%.
Am scris pe larg despre proiectul de la Oradea într-un newsletter anterior.
Vrei să-ți impresionezi prietenii că își vor putea încălzi locuințele cu hidrogen? Trimite-le acest articol pentru a afla și ei toate detaliile.
🏭 De unde luăm hidrogenul?
Cele două proiecte menționate mai sus au potențialul de a reduce consumul de gaze naturale al populației, cu condiția ca hidrogenul să fie produs prin electroliza apei, așa cum se întâmplă în proiectul derulat de Termocentrale Oradea.
Condiția asta este importantă pentru că cealaltă metodă uzuală este producția de hidrogen prin reformarea gazelor naturale, adică utilizarea gazelor naturale în combinație cu un abur fierbinte. Evident, nu prea are logică să folosești gaze naturale pentru a produce hidrogen când scopul final este să reduci consumul de gaze naturale. În plus, metoda asta generează gaze nocive precum monoxid de carbon și dioxid de carbon.
Cu toate acestea, un studiu publicat în jurnalul științific Joule în 2022 arată că utilizarea hidrogenului rămâne problematică, în special pe baza costurilor de producție prin electroliza apei, motiv pentru care pe termen lung soluția asta generează de fapt costuri mai mari decât utilizarea gazelor naturale sau decât trecerea directă la pompe de căldură.
🏭 Ce se întâmplă în alte țări
Parlamentul German a votat în septembrie 2023 o lege prin care locuitorii vor putea folosi în continuare centrale alimentate cu gaze naturale dacă acestea sunt “hydrogen ready”, adică dacă pot funcționa în parametri optimi și cu un amestec de gaze naturale și hidrogen. Anterior, Germania intenționa să interzică complet utilizarea centralelor pe gaze naturale.
Statele Unite acordă subvenții de 3 dolari pentru fiecare kilogram de hidrogen produs prin electroliză apei, cu scopul de a impulsiona utilizarea acestei surse de energie, pe baza legislației Inflation Reduction Act. Pentru context, în Europa, prețul unui kilogram de hidrogen la stațiile de încărcare pentru mașini electrice alimentate cu hidrogen variază între 10-15 euro.
Bulgaria și-a propus ca rețeaua sa națională de gaze naturale să utilizeze hidrogen pentru a crește importanța acesteia în cadrul Coridorului Sudic al Uniunii Europene, care permite tranzitul de gaze naturale din Asia (în special din Azerbaidjan) către Uniunea Europeană prin conducte aflate inclusiv pe teritoriul Bulgariei și României.
În concluzie, introducerea hidrogenului în conductele de gaze naturale poate reprezenta o soluție, însă rămâne de văzut dacă aceasta va fi cu adevărat eficientă din punct de vedere economic, pe baza testelor derulate de Delgaz Grid și Termoficare Oradea. Oricum, cel mai probabil vor mai trece câțiva ani până când vei putea spune că arzi nu doar gaze naturale, ci și hidrogen atunci când pornești aragazul sau centrala termică.
Dacă îți place subiectul îți recomand să citești și articolul pe care l-am scris pe Autocritica despre provocările care împiedică adopția în masă a hidrogenului pe post de carburant pentru mașinile electrice.
🏡 Piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Analizele complete includ date pentru fiecare județ în parte și grafice sugestive și sunt disponibile la link-urile de mai jos:
Analiza pieței imobiliare în august 2023 pe baza datelor publice: piața imobiliară din România a încheiat vara cu cea mai bună performanță lunară din acest an calendaristic: la nivel național au fost înregistrate peste 15.000 de tranzacții imobiliare, în creștere cu aproape 26% comparativ cu luna iulie și cu peste 8% comparativ cu august 2022.
Analiza pieței imobiliare în august 2023 pe baza datelor Storia.ro și OLX Imobiliare: în ultima lună de vară, interesul populației pentru cumpărarea de apartamente și case a fost în creștere comparativ cu luna iulie, concomitent cu o creștere a interesului pentru închiriere pe măsură ce ne apropiem de începerea noului an universitar.
Ce tehnologii moderne apar în noile complexuri rezidențiale: Proiectul imobiliar Cortina 126 din zona Pipera dezvoltat de Eden Capital Development va utiliza un sistem de climatizare LG Multi V i, care integrează un algoritm de inteligență artificială capabil să adapteze modul de utilizare pe baza datelor despre temperatura exterioară, temperatura interioară și prognozele aplicațiilor meteo. În varianta premium, sistemul de climatizare va fi disponibil și cu sistem cu recuperare de căldură.
Hmmm, cică ar fi o soluție...si la dirijabile a fost o soluție hidrogenul 🙂😇