Analiză: 70% dintre locuințele noi din București au una sau două camere
70% dintre locuințele finalizate în București în ultimii 5 ani sunt garsoniere sau apartamente cu două camere. În 2023, suprafața medie a unei locuințe noi a fost de 79 de metri pătrați utili.
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat o nouă ediție a raportului anual „Fondul de locuințe”. În cadrul acestui raport, INS oferă informații cu privire la stocul existent de locuințe în România, dar și date interesante despre locuințele care au fost finalizate în anul respectiv.
Printre datele inedite publicate se numără cele despre numărul de camere al locuințelor sau despre numărul de etaje ale clădirii rezidențiale în care au fost realizate noile locuințe.
Datele pentru un an nu sunt însă suficiente pentru a înțelege modul în care evoluează piața imobiliară din România din punct de vedere al stocului de locuințe. Prin urmare, am analizat ultimele cinci ediții ale raportului „Fondul de locuințe” pentru a observa ce fel de locuințe s-au construit în țara noastră în perioada 2019-2023.
București: 70% dintre locuințele noi sunt garsoniere și apartamente cu 2 camere
În perioada 2019-2023, în București au fost finalizate aproape 62.000 de locuințe. Dintre acestea, aproape 52% sunt apartamente cu două camere, în timp ce 23% sunt apartamente cu trei camere. Ponderea garsonierelor este de 18%, în timp ce 5% dintre locuințe sunt apartamente cu patru camere.
De asemenea, aproximativ 2% dintre locuințe au cel puțin 5 camere, iar în această categorie intră în principiu case și eventual penthouse-uri situate la ultimele etaje ale unor ansambluri rezidențiale din segmentul premium.
Dacă extindem analiza la nivelul tuturor orașelor din România, datele INS arată că în ultimii 5 ani au fost finalizate peste 208.000 de locuințe în mediul urban. Dintre acestea, peste 40% sunt apartamente cu două camere, iar peste 24% sunt apartamente cu trei camere, în timp ce ponderea garsonierelor este de sub 14%.
În schimb, ponderea caselor și apartamentelor cu 4 camere este de aproape 13%, iar alte 9% au cel puțin 5 camere.
Dacă analizăm datele disponibile la nivel național, peste 32% dintre cele peste 351.000 de locuințe finalizate în România în ultimii 5 ani au cel puțin 4 camere. Explicația este că aici intră în statistici și mediul rural, acolo unde se construiesc prepondent case.
Între timp, apartamentele cu două camere au o cotă de aproape 32% și sunt urmate de apartamentele cu trei camere (27%). La nivel național, mai puțin de 10% dintre locuințele finalizate sunt garsoniere.
Cu alte cuvinte, pentru locuințele finalizate în ultimii 5 ani, ponderea totală a garsonierelor și apartamentelor cu două camere este de 70% în București, 54% în mediul urban și 41% la nivel național.
București: suprafața medie a unei locuințe finalizate în 2023 este de 79 de metri pătrați utili
INS oferă statistici detaliate despre numărul total de locuințe construite și suprafața utilă totală a acestora, ceea ce înseamnă că putem calcula cu ușurință suprafața medie a unei locuințe noi.
Astfel, în București, suprafața medie a unei locuințe finalizate în anul 2023 a fost de 78,5 metri pătrați utili, în creștere cu 10% comparativ cu media pentru locuințele finalizate în 2022. De altfel, suprafața medie a crescut brusc în 2023 comparativ cu perioada 2019-2022, când a oscilat între 69,7 și 72,1 metri pătrați utili.
La nivelul tuturor orașelor din România, suprafața medie a locuințelor finalizate în 2023 a fost de 92,1 metri pătrați utili, cu 17% mai mare decât în București. Valoarea este identică cu cea raportată pentru locuințele finalizate în 2022 și în creștere cu aproape 4% comparativ cu 2021.
La nivel național, suprafața medie a unei locuințe terminate în 2023 a fost de 102,1 metri pătrați utili. Această valoare semnificativ mai mare decât cea din București este determinată de faptul că aproximativ jumătate dintre locuințele construite în mediul rural au cel puțin 4 camere și, implicit, o suprafață utilă mai mare.
La fel ca în mediul urban, datele la nivel național indică variații mai degrabă modeste comparativ cu anii precedenți. Astfel, suprafața utilă medie raportată pentru 2023 este cu numai 0,6% mai mare decât pentru locuințele finalizate în 2022 și cu 4,5% peste suprafața medie raportată pentru 2020.
Mediul urban: peste jumătate dintre locuințe sunt în clădiri de minim 5 etaje
În rapoartele despre fondul de locuințe, INS publică o serie de date interesante despre regimul de înălțime al clădirilor rezidențiale.
Astfel, peste 56% dintre locuințele finalizate în mediul urban în 2023 se află în clădiri cu cel puțin 5 etaje, în creștere de la o pondere de 45% în 2022, respectiv 43% în 2019.
Această evoluție din ultimii ani poate avea trei cauze: o creștere a numărului de clădiri rezidențiale cu peste 5 etaje, o creștere a numărului mediu de etaje al unei clădiri rezidențiale sau, cel mai probabil, o combinație între aceste două cauze.
La nivel național, atunci când luăm în calcul și clădirile rezidențiale din mediul rural, ponderea locuințelor situate în clădiri cu cel puțin 5 etaje a fost de aproape 37% în 2023, în creștere de la o pondere de numai 27% în 2019.
Poți să contribui la documentarea newsletterului Patru Pereți printr-o donație unică sau recurentă printr-un click pe butonul de mai jos. Mulțumesc.
Alte analize despre piața imobiliară
În acest an am scris și alte analize despre piața imobiliară din România:
Câte locuințe s-au construit în România în ultimul deceniu: într-o analiză publicată în luna aprilie în newsletterul Patru Pereți am scris, printre altele, că 29% dintre locuințele construite anul trecut în România se află în București și în județul Ilfov și că în 2023 s-au construit cu aproape 60% mai multe locuințe decât în 2014.
Cât se va construi în București și marile orașe din România în următorii ani: tot în newsletterul Patru Pereți am scris despre cum va evolua construcția de locuințe noi în România în următorii ani pe baza datelor publice despre autorizațiile de construire eliberate de autoritățile locale în ultimul deceniu.
Ce sunt fondurile de investiții REIT și cum pot afecta piața de locuințe: am scris pe Panorama despre noua legislație pentru fondurile de investiții REIT, care au potențialul de a genera o creștere a cererii pentru locuințe noi. În lipsa unei unei creșteri a ofertei de locuințe noi, prețurile la imobiliare ar putea crește.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.