Panouri fotovoltaice pe balcon
Patru Pereți #86 • Cum funcționează, cât de eficiente sunt și cât costă să montezi panouri fotovoltaice pe balcon.
Alături de energia eoliană, energia solară este în prezent una dintre principalele surse de energie electrică regenerabilă. Captată prin intermediul panourilor fotovoltaice, energia solară reprezintă o soluție eficientă în special pentru proprietarii de case și proprietarii de terenuri.
Tehnologia s-a maturizat însă suficient de mult în ultimii ani pentru a putea fi aplicată cu succes și în alte locuri, care până nu demult păreau ineficiente. Așa au apărut, de exemplu, o serie de proiecte ale administrației publice locale pentru montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor din București și Cluj-Napoca. Așa a apărut proiectul ÎntreVecini, prin care o asociație montează gratuit panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor cu fonduri susținute de mediul privat.
Între timp, în Germania a luat amploare un nou fenomen: montarea de panouri fotovoltaice pe balconul apartamentului dintr-un bloc de locuințe. Mai exact, pe fațada balconului.
În prezent, în cea mai mare economie a Europei există aproximativ 230.000 de apartamente cu panouri fotovoltaice montate pe balcon, dintre care 137.000 de sisteme, adică 60% dintre ele, au fost instalate în cursul acestui an. Și astea sunt doar cifrele oficiale raportate de Bundesnetzagentur, adică de agenția federală care reglementează piața de electricitate, un fel de ANRE al Germaniei.
Cum funcționează panourile fotovoltaice pe balcon
În principiu, la fel ca panourile fotovoltaice montate pe acoperișul unei case, dar mai simplu: de regulă, sistemul este alcătuit din unul sau două panouri fotovoltaice, un invertor și o priză pentru conectarea la rețeaua de energie electrică a casei.
Panourile fotovoltaice captează energia solară și o transformă în curent continuu, invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ, iar energia electrică astfel obținută ajunge în circuitul electric al locuinței.
Comparativ cu panourile fotovoltaice montate pe casă, din ecuație lipsește complet noțiunea de prosumator, pentru că infrastructura necesară pentru a transfera energia electrică din panourile fotovoltaice în rețeaua națională de energie electrică este prea complicată în cazul unui apartament dintr-un bloc de locuințe.
Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice pe balcon
Întrucât vorbim despre o suprafață de desfășurare redusă și un sistem cu unul sau două panouri fotovoltaice, este evident că sistemul respectiv nu va genera o cantitate impresionantă de energie electrică.
În plus, există și o serie de limitări legislative. De exemplu, în Germania un astfel de sistem de panouri fotovoltaice poate avea o capacitate instalată de cel mult 600 W, care va crește la 800 W începând din 1 ianuarie 2024. Pentru comparație, în România se recomandă proprietarilor de case să instaleze sisteme cu capacitatea de cel puțin 3 kW, adică de 4-5 ori mai mare. De altfel, aceasta este și capacitatea minimă a unui sistem de panouri fotovoltaice care poate fi instalat prin programul Casa Verde Fotovoltaice.
Pe teritoriul României, potențialul energiei solare este cuprins între 1.100 - 1.300 kWh de energie electrică pe an pentru un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitatea de 1 kW. Teoretic, asta înseamnă că un sistem de panouri fotovoltaice de 800 W montat pe balcon va genera undeva între 880 - 1.040 kWh de energie electrică pe an, adică undeva între 73 - 86 kWh de energie electrică pe lună. Asta în condițiile în care, în medie, se consideră că un apartament de bloc are un consum tipic lunar de 100 kWh de energie electrică în lunile în care nu se folosește aerul condiționat.
Totuși, trebuie să iei în calcul că panourile fotovoltaice sunt montate în plan vertical, în condițiile în care în România eficiența maximă este obținută dacă panourile au o înclinație de 34-35 de grade, determinată de o formulă simplă: latitudine (minus) 10 grade. Ah, și mai e ceva: eficiența sistemului depinde și de poziționarea geografică a balconului, dar și de distanța dintre blocuri și înălțimea blocurilor din zona. Pentru că eficiența e direct proporțională cu perioada de timp în care soarele bate în panouri.
Cât costă panourile fotovoltaice pe balcon
E destul de greu să fac o estimare precisă, dar ne putem raporta, evident, la costurile pentru un sistem de panouri fotovoltaice montat pe acoperișul unei case. De exemplu, cele mai multe firme care instalează panouri fotovoltaice în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice solicită în total 22.000 - 25.000 de lei pentru un sistem de 3 kW, din care 20.000 de lei provin de la stat.
Un sistem de panouri fotovoltaice montate pe balcon are o capacitate de 4-5 ori mai mică, un invertor mai puțin performant, nu necesită infrastructură pentru conectarea la rețeaua națională de energie energie, iar costurile cu manopera sunt mai reduse. Prin urmare, cu siguranță este mai ieftin.
Pe de altă parte, dacă luăm în calcul poziționarea verticală a panourilor și faptul că în multe complexuri rezidențiale nu se respectă distanța minimă dintre blocuri este foarte posibil să ajungi la concluzia că un astfel de sistem generează atât de puțină energie electrică încât nu are sens să instalezi unul. Poate doar dacă programul Casa Verde Fotovoltaice se va extinde și în această direcție.
Altfel, cercetătorii găsesc deja noi metode să folosească panourile fotovoltaice, despre care am scris recent pe Autocritica: panouri fotovoltaice plutitoare montate pe lacuri de acumulare și panouri fotovoltaice transparente montate pe fațadele clădirilor de birouri. Pe lângă generarea de energie electrică, ambele idei au beneficii conexe precum reducerea evaporării apei sau reglarea optimă a luminii naturale care ajunge în interiorul clădirilor de birouri. Mai există și alte soluții, inclusiv montarea de panouri fotovoltaice pe calea ferată, despre care probabil îți voi povesti în curând pe Autocritica.
Dacă informațiile pe care le citești sunt utile pentru tine, te invit să susții producția newsletterului Patru Pereți printr-o investiție unică, lunară sau anuală.
Recomandări de articole:
Georgian Marcu, consultant și proprietar al agenției imobiliare Green Angels, a analizat Raportul asupra Stabilității Financiare publicat de Banca Națională a României în luna iunie pentru a obține o imagine realistă asupra pieței imobiliare. Uite doar câteva cifre interesante extrase din raport, cu mențiunea că îți recomand să citești articolul integral pentru a înțelege și contextul în care au apărut aceste date:
prețurile locuințelor au crescut cu 6,8% la nivel național în cursul anului 2022;
68% dintre tranzacțiile imobiliare se realizează cu bani din surse proprii, adică fără credit;
50% dintre cei care au cumpărat o locuință prin credit ipotecar sunt deja proprietari ai unei locuințe;
Bianca Felseghi a publicat pe PressOne un reportaj despre proiectul imobiliar al grupului Iulius de pe terenul fostei platforme industriale Carbochim din Cluj-Napoca. Dezvoltatorul promovează planul drept un proiect de regenerare urbană despre care am scris și eu cu un an în urmă pe Patru Pereți.
Totuși, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care a fost pus recent în dezbatere publică arată că procentul de spațiu verde pe sol natural în cadrul proiectului este de numai 2,5%, adică de 12 ori mai mic decât cel prevăzut în Planul Urbanistic General (PUG), în timp ce procentul de ocupare a terenului este de 5%, comparativ cu cel de 1% prevăzut în PUG. O altă problemă este că PUZ-ul prevede construirea în front continuu pe malul râului Someș, în ciuda restricțiilor din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Someșul Mic.
Un articol interesant. Probabil in viitorul apropiat se va gasi o solutie mai buna decat acum si pentru cei care stau la bloc. Mai ales ca, dupa cum spui si tu, tehnologia evolueaza destul de rapid. In legatura cu amplasarea sistemelor pe luciul apelor, mi se pare foarte buna ideea, mai ales ca aceste panouri nu mai ocupa spatiu pe pamant si, din cate am inteles, au un randament mai ridicat decat sistemele conventionale datorita efectului de racire al apei. Un ministru spunea anul trecut ca se vor face investitii pentru instalarea acestora in canalele de irigatii.... Pe de alta parte, am mai descoperit concepte de sisteme care pot fi instalate pe acoperisuri dar sub forma de tigla fotovoltaica, <a href="https://genersy.ro/sisteme-fotovoltaice">sisteme fotovoltaice</a> integrate in fatade de cladiri si geamuri fotovoltaice, pavaj fotovoltaic si chiar o propunere de amplasare a panourilor intre sinele de cale ferata.