7 Comments
Oct 12, 2022Liked by Daniel Popescu

Bună! Imi plac foarte mult newsletter-urile tale și te felicit pentru munca de documentare.

În acesta am văzut ceva ce cred eu că are nevoie de lămuriri suplimentare. Este vorba de contractele de la dezvoltator vs contractele cu băncile.

Am mai multe remarci, completări, cum vrei să le spui:

1. și contractul de credit este tot contract civil :) doar că e supus unor alte legi speciale, în afară de Codul Civil

2. în afară de contractul de credit, se încheie la notar un contract de ipotecă in situația împrumuturilor bancare, cu excepția programului ”Noua Casă” în care se incheie doar contractul de vânzare la notar. În contractul de ipotecă sunt prevederi referitoare la executarea silită în caz de neplată. Insă el se completează și cu Codul Civil, unde mai sunt norme in acest sens.

3. Prin contractul cu plata în rate la dezvoltator nu se poate transfera proprietatea dacă nu este autentic. Da, părțile pot prevedea că într-un anume termen se vor prezenta la un notar pentru încheierea unui act autententic de vânzare. Ar fi de preferat să se încheie un act autentic pentru a putea ca

4. Acel contract cu plata în rate să fie notat în cartea funciară a terenului, acordând preferință și în fața altor posibili cumpărători ai aceluiași apartament. Altfel, nu ai nicio garanție că dezvoltatorul nu promite/nu vinde același imobil. Dacă nu este autentic, un astfel de contract nu se poate menționa în cartea funciară.

5. Recomand discuția cu un notar care să nu fie musai cel propus de dezvoltator. De obicei, ei insistă că au ”notarul” lor, că au actele toate undeva etc. Însă e de preferat să nu uităm că achizitorul este cel care plătește taxele notarului și, implicit, are dreptul să aleagă unde vrea.

Sper să fie clar ce am zis mai sus.

Gânduri bune,

Iulia

Expand full comment

Câţi bani ţi-ai luat de la bancă pentru acest articol?

Recomand să mai faci calcule!

Expand full comment