Avizarea tacită în construcții: autorizațiile vor fi eliberate mai rapid
Guvernul a adoptat un act normativ care prevede adoptarea tacită a avizelor necesare pentru obținerea autorizației de construire în cazul în care instituția publică nu răspunde în termenul legal.
Cu aproape două luni în urmă am scris în newsletterul Patru Pereți despre un studiu realizat de Banca Mondială cu privire la intervalul de timp în care autoritățile locale eliberează autorizațiile de construire în principalele orașe ale țării.
Datele arată că termenul real de eliberare pentru autorizațiile de construire depășește cu mult termenul legal în cele mai multe orașe incluse în studiu.
De exemplu, în București, o autorizație de construire este eliberată în medie la 211 zile, adică într-un interval de peste 7 luni. Din acest timp, 75 de zile durează în medie eliberarea avizelor necesare pentru dosarul de autorizare. Tot 75 de zile durează în medie eliberarea avizelor și în Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri la imobiliare din România.
Acesta este contextul în care Guvernul a adoptat în ședința din 30 aprilie Ordonanța de Urgență 31/2025, care introduce conceptul de avizare tacită în construcții.
Ce înseamnă avizarea tacită în construcții?
În cazul în care autoritatea publică locală nu emite avizul în termenul legal sau nu solicită modificări sau completări la dosar, se consideră că avizul respectiv este aprobat în mod tacit.
Potrivit ordonanței, dacă nu este necesară analiza într-o comisie de specialitate, atunci termenul de aprobare pentru avize este de 15 zile. În schimb, dacă este necesară analiza într-o comisie de specialitate, atunci termenul este de 30 de zile de la depunerea solicitării pentru introducerea pe agenda comisiilor și pentru analiză și alte 15 zile de la data analizării documentației, adică în total 45 de zile.
O altă noutate este că, în cazul în care autoritatea publică are nevoie de documente suplimentare, trebuie să facă o singură notificare către solicitant despre toate modificările necesare la dosar. Cu alte cuvinte, se elimină situațiile în care autoritățile publice solicită un document suplimentar și, după ce îl primesc, solicită și alte documente pe care nu le menționase anterior, element care întârzie acordarea avizelor.
Într-o astfel de situație, solicitantul autorizației are termen de 60 de zile pentru a completa dosarul, iar autoritatea publică are apoi termen de 15 zile pentru a emite avizul sau pentru a respinge documentația. În absența unui răspuns din partea autorității publice, se consideră că avizul este emis în mod tacit.
Un aspect important de menționat este că avizarea tacită se aplică doar în cazul avizelor necesare la dosarul de autorizare. Pentru emiterea autorizației de construire nu se aplică această procedură.

Oficial, Guvernul a adoptat această ordonanță de urgență pentru ca investițiile finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să fie implementate mai rapid din punct de vedere al aprobării autorizațiilor de construire.
În cazul investițiilor făcute de Ministerul Dezvoltării cu finanțare de la PNRR, media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism și autorizația de construire este de 416 zile, adică un an și două luni.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)
Totuși, această ordonanță se va aplica și pentru proiectele de construcții cu finanțare de la bugetul de stat, dar și pentru dezvoltatorii imobiliari care realizează proiecte rezidențiale sau comerciale din fonduri proprii sau prin împrumuturi bancare.
În cazul dezvoltatorilor imobiliari, ministrul susține că întregul proces de autorizare pentru un proiect rezidențial va dura între 4 luni și 6 luni și jumătate, comparativ cu media de 7 luni din București sau de peste 12 luni din Iași, așa cum arată studiul Băncii Mondiale menționat mai sus.
În urma modificărilor pe care le-a aprobat Guvernul, perioada minimă este de 4 luni, dacă nu sunt necesare completări în procedura de avizare, și de maxim 6 luni și jumătate (n.r - dacă sunt necesare documente suplimentare).
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)
Ordonanța de Urgență 31/2025 a fost publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi în care a fost aprobată de Guvern și este deja în vigoare.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Noutăți despre Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor
În luna martie a anului trecut, Guvernul a aprobat de asemenea un proiect de lege care va reglementa în mod unitar domeniul construcțiilor. Se numește Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și, așa cum sugerează și numele, reunește prevederile din trei legi anterioare.
Pentru a intra în vigoare, noul proiect de lege trebuie votat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.
Cu ocazia unui briefing de presă în care a vorbit despre ordonanța de urgență pentru avizarea tacită, ministrul Cseke Attila a declarat că obiectivul este ca noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor să fie adoptat de Camera Deputaților până la finalul actualei sesiuni parlamentare, adică până la finalul lunii iunie.
Codul urbanismului este în dezbaterea Parlamentului, la Camera Deputaților, care este cameră decizională. Ne-am angajat ca, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, Codul urbanismului să iasă aprobat din Parlament.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)
Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor aflat în prezent la Camera Deputaților include câteva noutăți majore:
dacă locuiești la bloc vei putea să închizi balconul fără niciun fel de autorizație din partea primăriei. Va fi suficient să notifici primăria că vrei să închizi balconul.
dacă locuiești la casă vei putea să construiești garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară fără autorizație de la primărie, întrucât o simplă notificare va fi suficientă.
dacă ai un teren într-un sat sau într-o comună pe care se poate construi, vei putea construi o casă fără niciun fel de autorizație, cu câteva condiții minimale: casa trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați.
Astfel, la fel ca și în cazul închiderii balcoanelor sau construirii unui garaj în curte, în locul dosarului pentru autorizație trebuie doar să notifici primăria ce fel de construcție vei realiza. Totuși, ministrul Cseke Attila susține acum că notificarea la primărie trebuie să includă de fapt un proiect realizat de un specialist.
Se va introduce procedura notificării pe baza unui proiect intocmit de un specialist. Primăria verifică în 15 zile dacă pe strada respectivă [...] este prevăzută posibilitatea construirii de case. Dacă nu sunt observații, atunci notificarea este aprobată. Dacă primăria consideră că sunt necesare documentații, atunci se va merge pe procedura cu avizarea și emiterea autorizației de construire.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)
Am scris pe larg despre noutățile pe care le propune Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor într-o ediție anterioară a newsletterului Patru Pereți.
Ceea ce nu ai spus în articol și este foarte important se referă la excepții. Și anume ca nu se pot aviza tacit documentațiile depuse spre avizare la "instituțiile din Sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională". Adică printre altele ISU, MApN, Poliția Rutieră, STS, etc. Ordonanța este dată cu direcție spre fostul primar al Bucureștiului, actualul președinte al României, care suspendase comisia de circulații din cadrul Primăriei Municipiului București încă din august anul trecut (2024), și prin urmare nu se putea emite acest aviz pentru nici o lucrare cât de cât mai mare fie ea la faza de PUZ sau de Autorizație de Construire.