CSM București vs. Rapid în noul sezon de handbal feminin
CSM București este favorită în Liga Florilor în detrimentul Rapidului, însă pentru ambele echipe adevărata miză este calificarea în Final Four în Liga Campionilor.
Liga Florilor este una dintre cele mai puternice competiții naționale de handbal feminin din Europa. Potrivit datelor Federației Europene de Handbal1, pe baza rezultatelor înregistrate în ultimele trei sezoane în competițiile europene inter-cluburi, România ocupă locul 6 în topul pe națiuni. Chiar 5, dacă luăm în calcul că Rusia a fost exclusă din competițiile internaționale.
Raportat la bugetele echipelor, unele surse acreditează ideea că Liga Florilor este chiar în top 3 a celor mai puternice competiții de handbal feminin din Europa. Nu există un clasament oficial pe această temă, dar transferurile efectuate în ultimele luni de CSM București par să confirme ipoteza.
De altfel, CSM București este de departe cea mai reprezentativă echipă de handbal feminin a României în ultimul deceniu: a câștigat Liga Campionilor în 2016, are în palmares alte două prezențe în Final Four în 2017 și 2018 și a câștigat 6 titluri în Liga Florilor începând din 2015. Doar Râmnicu Vâlcea (2019), Covid-19 (în 2020 titlul nu s-a acordat) și CS Rapid București (2022) au întrerupt sporadic succesul bucureștencelor.
După un nou titlu obținut în 2023, CSM București abordează noul sezon din postura de favorită la trofeele naționale, însă Rapid are ambiția de a oferi o replică pe măsură atât în campionat, cât mai ales acolo unde nici CSM București nu a obținut performanțe majore în ultimii 5 ani: Liga Campionilor.
🤾🏻♀️ CSM București: transferuri de top pe bandă rulantă
Cristina Neagu este jucătoarea care se identifică cu handbalul feminin din țara noastră. Revenită în România la CSM București încă din 2017 după o aventură de patru sezoane în Ungaria la ŽRK Budućnost, interul stânga este de departe favorita publicului și cel mai scandat nume în tribune în timpul meciurilor2.
Cu toate acestea, CSM București are în componență numeroase alte jucătoare de top, inclusiv pivotul Crina Pintea, portărița Marie Davidsen sau coordonatoarea de joc Elizabeth Omoregie. În plus, și-a întărit lotul pentru noul sezon încă din prima parte a anului, prin aducerea unor jucătoare precum interii dreapta Laura Flippes de la Paris 92 (are în palmares un titlu mondial și o medalie de aur la Jocurile Olimpice cu naționala Franței) și Monika Kobylinska de la Brest (campioană în Franța), pivotul Vilde Ingstad de la Esbjerg (câștigătoare de Campionat European cu Norvegia) sau extrema dreaptă Jensen Østergaard (vicecampioană europeană cu Danemarca).
În același timp, CSM București a transferat inclusiv de la rivalii din campionat: extrema stângă Jennifer Gutierrez vine după un singur sezon petrecut la Rapid și are rolul de a suplini retragerea din activitate a franțuzoaicei Siraba Dembélé, în timp ce extrema dreaptă Zeljka Nikolic este dublă câștigătoare de Liga Campionilor cu ŽRK Budućnost.
De altfel, acest ultimul transfer arată determinarea celor de la CSM București de a nu lăsa niciun post descoperit: Nikolic a fost adusă în ultimul moment ca înlocuitoare pentru tânăra speranță Mihaela Mihai3, care a obținut o medalie de bronz cu România la recentul Campionat European Under 19 desfășurat la Pitești și Mioveni, dar care s-a accidentat grav în semifinala cu Ungaria și va absenta până spre finalul anului.
În plus, CSM București mizează pe continuitate la nivelul băncii tehnice, cu Adrian Vasile ca antrenor principal din 2019. Principala provocare a acestuia va fi practic integrarea noilor handbaliste în filosofia de joc a echipei.
🤾🏻♀️ Rapid: continuitate cu antrenor de top
Între timp, raportat la transferurile realizate de CSM București, rivalele de la Rapid au avut mai multă liniște pe parchet, dar agitație pe banca tehnică.
În primele zile ale lunii ianuarie, ca reacție la plecarea lui Gutierrez la CSM București, Rapid a anunțat transferul extremei dreapta Laura Kanor de la Metz, echipă cu care a câștigat două titluri în Franța, pentru ca ulterior să semneze și cu extrema stângă Lara Gonzalez Ortega de la Paris 92.
Apoi, în mod complet neașteptat, Rapid a decis la începutul lunii martie să-l demită pe antrenorul Carlos Viver, cu care câștigase titlul național în sezonul precedent și care calificase deja echipa în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.
Este adevărat că Rapid a justificat decizia sub pretextul că se gândește la viitor, în contextul în care înlocuitorul lui Viver este Kim Rasmussen, nimeni altul decât antrenorul danez cu care CSM București a cucerit Liga Campionilor în 2016. La fel de adevărat este însă că, de atunci și până în prezent, Rapid a mai transferat o singură handbalistă: Mathilde Neesgaard Mogensen, o daneză de la Aarhus care poate evolua ca inter dreapta sau coordonator de joc.
Rapid va miza astfel pe un lot aproape neschimbat, în care una dintre cele mai apreciate handbaliste este interul stânga Sorina Grozav4, fiica fostei mare handbaliste Mariana Tîrcă. De altfel, Grozav a fost desemnată cea mai bună jucătoare din Liga Florilor în sezonul 2022-2023 și este considerată lidera echipei.
⚔️ Perspective în Liga Florilor și Liga Campionilor
CSM București a câștigat titlul în sezonul precedent de Liga Florilor cu trei etape înainte de final în fața Rapidului și, în contextul campaniilor de transferuri ale celor două echipe, este ușor să deduci că este principala favorită la titlu și în acest an.
Pe de altă parte, este greu de crezut că Rapid poate pierde locul doi, însă va fi interesant de urmărit duelul de la distanță cu Gloria Bistrița, echipă care a progresat semnificativ și a ocupat locul 3 în sezonul precedent, parțial datorită evoluțiilor bune ale coordonatoarei de joc Cristina Laslo, componentă a echipei naționale. În plus, Gloria Bistrița are și avantajul moral că joacă într-o sală polivalentă modernă, recent inaugurată: Teraplast Arena5.
În cupele europene, România va avea din nou două reprezentante în Liga Campionilor. CSM București a fost repartizată într-o grupă relativ accesibilă, în care principalele adversare sunt de o valoare apropiată, dar teoretic sub cea a bucureștencelor. Meciurile cu Gyor, Brest, Odense sau Buducnost se vor dovedi probabil cele mai atractive, iar la finalul acestora CSM București ar trebui în mod normal să termine pe una dintre primele două poziții, care asigură calificarea în sferturile de finală, ultimul pas înainte de Final Four.
Între timp, Rapid va avea o misiune mult mai dificilă, întrucât este în aceeași grupă Vipers și Ferencvaros, echipele care au jucat finala Ligii Campionilor în sezonul precedent, dar și cu Esbjerg, echipa care a eliminat CSM București în sferturile de finală în ultimele două ediții. Practic, doar duelurile cu Metz și Krim se anunță ceva mai echilibrate. Chiar și așa, Rapid ar trebui să termine grupa undeva în zona locurilor 3-6, ceea ce ar asigura prezența în play-off și ulterior, în cazul unei calificări, în sferturile de finală.
România are trei reprezentante și în Liga Europeană, a doua competiție inter-cluburi ca valoare: Gloria Bistrița este calificată direct în grupe, în timp ce Dunărea Brăila și CSM Târgu Jiu vor juca în preliminarii.
Ai ajuns întâmplător pe aici? Apasă butonul de mai jos și abonează-te la newsletterul Patru Pereți. În curând vei citi avancronici pentru noul sezon de baschet masculin și turneul de tenis feminin Transylvania Open.
🧑🤝🧑 CSM București vs. Rapid, faza pe fani
Echipa de handbal feminin CSM București este una dintre secțiile Clubului Sportiv Municipal București, care a fost fondat în 2007 de Consiliul General al Municipiului București. CGMB asigură finanțarea echipei din taxele și impozitele plătite de locuitorii Capitalei.
Cu o istorie de numai 16 ani, cu finanțare dependentă aproape integral de politicieni și în absența unui “cârlig” oferit de o echipă de fotbal care să stârnească într-un fel interesul fanilor și pentru alte sporturi, CSM București nu are în prezent un nucleu de fani devotați trup și suflet echipei. Nu are o galerie în adevăratul înțeles al cuvântului6.
În schimb, echipa beneficiază de sprijinul direct al fanilor moderați. Fani care apreciază și alte sporturi decât fotbalul și, mai ales, fani care urmăresc handbalul. Acești fani percep meciurile mai degrabă ca pe o metodă plăcută de a petrece o după-amiază de weekend împreună cu prietenii. O formă de escapism, dacă vrei. Iar performanțele înregistrate în ultimul deceniu au ajutat la coagularea unei baze solide de fani moderați care vin să le vadă pe fete în special la meciurile din Liga Campionilor.
Chiar și așa, inclusiv la meciurile din Liga Campionilor, o parte dintre suporteri este formată din copii care practică sportul la alte secții ale clubului și primesc bilete gratuite. La fel cum numeroase locuri de la loje rămân frecvent goale pentru că mulți dintre cei care beneficiază de invitații nu le onorează nici măcar la meciurile cu miză din Europa.
La polul opus, echipa de handbal feminin Rapid București a fost înființată în 1934 ca secție a Clubului Sportiv Rapid, care la rândul său a fost înființat în 1923 sub numele Asociația Culturală și Sportivă CFR. În prezent, Clubul Sportiv Rapid București aparține juridic de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, astfel că bugetul este asigurat din fonduri de stat, care provin din taxele și impozitele plătite de toți locuitorii României.
Istoria îndelungată, palmaresul care include Cupa Campionilor Europeni câștigată în 1964 și asocierea cu echipa de fotbal Rapid București, care pentru o lungă perioadă a făcut parte din clubul sportiv, permite echipei de handbal feminin să aibă o bază de suporteri devotați, pe lângă fanii moderați. De altfel, galeria echipei de fotbal participă activ la meciurile cu miză ale echipei de handbal feminin, în special în Liga Campionilor, iar atmosfera din tribunele Sălii Polivalente Rapid este considerată una dintre cele mai frumoase din țară.
Reversul medaliei este că o parte dintre suporterii Rapidului adoptă și la handbal o atitudine anti-sportivă care în mod tradițional lipsește de la competițiile non-fotbalistice. De altfel, la unul dintre meciurile din sezonul precedent cu CSM București jucat în Sala Polivalentă, unii suporteri rapidiști au aruncat cu sticle de apă și au înjurat-o în mod repetat pe Cristina Neagu. Nu a fost o simplă întâmplare, pentru că înjurăturile la adresa celei mai bune handbaliste din România s-au făcut auzite la cel puțin alte trei meciuri jucate între CSM București și Rapid.
Explicația? Cristina Neagu își exprimă frecvent în public simpatia pentru echipa de fotbal FCSB, una dintre marile rivale ale Rapidului, și a criticat în termeni duri unele arbitraje în sezonul în care giuleștencele au cucerit titlul.
Prin urmare, cele două echipe de top din handbalul feminin mizează practic pe public diferit, care percepe handbalul diferit, cu metode diferite de exprimare a sprijinului în tribune, dar cu aspirații comune: titlul național și un parcurs cât mai lung în Liga Campionilor.
E păcat să te bucuri singur de acest articol. Apasă butonul de mai jos și trimite-l către toți prietenii tăi care apreciază jurnalismul sportiv de calitate.
🏟️ Echipe de top, căutăm săli polivalente moderne
CSM București joacă meciurile de pe teren propriu în special în Sala Polivalentă din Parcul Tineretului. Ocazional, în special la meciurile fără miză majoră din Liga Florilor, meciurile au loc la Centrul Sportiv Apollo, amplasat în incinta Liceului Tehnologic Elie Radu.
Între timp, Rapid București joacă meciurile din Liga Florilor în Sala Polivalentă Rapid, situată lângă Stadionul Rapid din Giulești, iar partidele din Liga Campionilor au loc în Sala Polivalentă din Parcul Tineretului.
Niciuna dintre sălile enumerate mai sus nu se ridică la înălțimea performanțelor obținute în ultima perioadă de cele două echipe. Sala Apollo este în curtea unui liceu, iar Sala Polivalenta Rapid a fost modernizată recent, însă are doar 1.500 de locuri7.
Cât despre Sala Polivalentă din Parcul Tineretului, aceasta are aproximativ 5.000 de locuri și poate găzdui meciuri din Liga Campionilor, însă a fost construită în 1974 și este depășită din toate punctele de vedere. În plus, această sală va intra într-un proces de reabilitare termică, fără ca facilitățile oferite pentru sportivi și spectatori să fie îmbunătățite.
Bucureștiul nu are în prezent nicio sală polivalentă modernă care să găzduiască meciuri de Liga Campionilor, iar un proiect anunțat în 2019 a fost practic abandonat de actuala administrație. În acest context, pe perioada de timp în care Sala Polivalentă va fi în reabilitare, CSM București și Rapid vor fi nevoite să joace meciurile din Liga Campionilor în afara Bucureștiului. Potrivit celor mai recente informații, exilul va începe undeva în martie 2024.
Cel mai probabil, CSM București va juca în Liga Campionilor în Pitești Arena, iar Rapid în Sala Sporturilor din Mioveni. Ambele săli sunt construcții de la zero care au fost inaugurate recent. De altfel, provincia stă mult mai bine la acest capitol, întrucât Cluj-Napoca, Oradea, Bistrița și Sfântu Gheorghe au de asemenea săli polivalente moderne, în timp ce săli asemănătoare se află deja în diverse stadii de construcție în Constanța, Tulcea, Brașov, Blaj, Turda și Suceava8.
🎟️ Bilete, abonamente și transmisiuni TV
Până atunci, poți vedea cele două echipe de handbal feminin în București. CSM București vinde bilete prin platforma IaBilet, iar un abonament costă între 300 lei la peluză și 600 lei la lojă. Abonamentul este valabil pentru toate meciurile de pe teren propriu din Liga Florilor, Cupa României și Liga Campionilor, inclusiv pentru cele care vor avea loc la Centrul Sportiv Apollo. Probabil că nu este însă valabil și pentru eventualele meciuri din Liga Campionilor care se vor juca la Pitești Arena.
Rapid București vinde bilete prin platforma Entertix, iar un abonament costă 149 lei la peluză sau 299 lei la tribună, însă este valabil doar pentru meciurile din Liga Florilor și Cupa României.
Dacă nu ajungi în tribune, poți vedea cele două echipe la TV și pe internet. Meciurile din Liga Florilor sunt transmise de Pro Arena și pe platforma Voyo, ceea ce înseamnă o acoperire la nivel național inclusiv pe TV.
Din păcate, Pro Arena a programat meciul direct dintre CSM București și Rapid de miercuri, 13 septembrie, la o oră total nepotrivită pentru mijlocul săptămânii: 17:30. Cel mai probabil pentru a nu intra în concurență directă cu Știrile Pro TV programate pe Pro TV la ora 19:00. Va fi însă la concurență directă cu programul de muncă al fanilor, iar mulți dintre ei vor rata practic prezența în Sala Polivalentă pentru că nu pot ajunge atât de devreme.
Între timp, meciurile din Liga Campionilor sunt transmise de Digi Sport și Prima Sport până în anul 2025, inclusiv pe platformele online Digi Online și, respectiv, Prima Play.
Undeva prin anii 1998-2000 cumpăram în fiecare dimineață ProSport în drum spre școală pentru a citi un astfel de articol. Astăzi e mai simplu: citești articolul și, dacă îți place, îl cumperi simplu și ușor cu cardul bancar.
📅 Când încep competițiile
Noul sezon de handbal feminin începe în weekendul 26-27 august cu Supercupa României, care se desfășoară la Pitești Arena sub forma unui Final Four la care participă CSM București, Rapid București, Dunărea Brăila și CSM Târgu Jiu.
Prima etapă a noului sezon de Liga Florilor este programată miercuri, 30 august, în timp ce noul sezon de Liga Campionilor va începe în 9 septembrie.
Pentru a fi la curent cu cele mai noi informații despre lumea handbalului feminin îți recomand trei surse quality:
secțiunea de handbal a publicației WeLoveSport, unde găsești cronici și avancronici pentru etapele din Liga Florilor, cronici extinse pentru meciurile din Liga Campionilor, interviuri și opinii;
pagina de Facebook Handbal Feminin, care publică în special informații în timp real despre meciurile echipelor românești, cu detalii despre programul transmisiunilor TV și site-urile de unde poți cumpăra bilete la meciuri;
publicația Handbal Mania, unde citești cronici și alte articole interesante despre handbal.
Document PDF cu clasamentul pe națiuni în handbalul feminin pe baza rezultatelor din cupele europene.
Citește cum a fost experiența în tribune la meciul România - Portugalia din preliminariile Campionatului Mondial, în care Cristian Neagu a acordat autografe și a făcut selfie-uri cu fanii zeci de minute după finalul meciului.
Citește un interviu cu Mihaela Mihai despre drumul pe care l-a parcurs pentru a ajunge la CSM București. Interviu realizat de
, autoarea newsletterului .Citește un interviu cu Sorina Grozav despre provocările noului sezon de Liga Campionilor.
Cum a fost la un meci de handbal în Teraplast Arena din perspectiva unor jurnaliști auto.
Am scris despre cum arată Sala Rapid după ce am fost la meciul de baschet masculin Rapid - U-BT Cluj-Napoca.
Am scris pentru Panorama despre cum se dezvoltă infrastructura de săli polivalente în țară, în timp ce Bucureștiul este blocat în anii ‘70.