Numărul de locuințe finalizate în București și Ilfov a scăzut cu 32% în Q1 2024
În București și Ilfov au fost finalizate aproape 3.200 de locuințe în primele trei luni anului, în scădere cu 32% comparativ cu perioada similară din 2023. La nivel național, scăderea este de 26%.
Piața imobiliară din România a început anul 2024 cu o scădere abruptă a numărului de locuințe finalizate, potrivit unui raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS) pentru primele trei luni ale anului.
Astfel, datele oficiale publicate de INS arată că la nivel național au fost finalizate 11.360 de locuințe în primele trei luni ale anului, în scădere cu 25,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Pentru moment, INS a segmentat numărul de locuințe finalizate doar la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare ale României, astfel că nu există încă date defalcate la nivel de județ sau localitate. Cu toate acestea, datele publicate oferă o primă imagine generală despre evoluția construcțiilor de locuințe în România în acest an.
Pentru o imagine cât mai realistă asupra acestui indicator relevant pentru piața imobiliară, îți prezint în continuare cum a evoluat numărul de locuințe finalizate în fiecare regiune de dezvoltare a României în primele trei luni din fiecare an începând din 2015. În acest fel, îți poți face o imagine mai clară asupra modului în care s-a construit în România în primul trimestru al anului în ultimul deceniu.
🏠 Locuințe finalizate la nivel național în Q1 în ultimul deceniu
Așa cum spuneam, numărul de locuințe finalizate la nivel național a scăzut cu 26% în primele trei luni ale anului comparativ cu Q1 2023, după patru ani consecutivi în care variațiile anuale au fost mai mici.
În plus, ultimul an în care s-au finalizat mai puține locuințe la nivel național în Q1 a fost 2018. Din acest punct de vedere, se poate spune că piața construcțiilor de locuințe noi s-a întors în timp cu 6 ani.
🏠 Locuințe finalizate în București și Ilfov în Q1 în ultimul deceniu
Aproape 28% dintre locuințele finalizate în România în Q1 2024 se află în regiunea București - Ilfov, care în mod tradițional are aproximativ o treime din piața imobiliară a României la aproape toți indicatorii, inclusiv la numărul de tranzacții.
În această regiune au fost finalizate 3.153 de locuințe, în scădere cu 32% comparativ cu Q1 2023. Și în această regiune se observă o scădere puternică a numărului de locuințe livrate comparativ cu ultimii ani.
Este adevărat că scăderea vine pe fondul unor livrări semnificative în special în Q1 2022, însă pe de altă parte datele din primele trei luni ale anului sunt mai slabe inclusiv comparativ cu 2020 și 2021.
De altfel, Q1 2024 a fost cel mai prost prim trimestru al anului la acest indicator de după 2019, când au fost finalizate aproximativ 2.200 de locuințe.
🏠 Locuințe finalizate în celelalte regiuni de dezvoltare în Q1 în ultimul deceniu
Regiunea de Nord-Vest, care include județele Cluj și Bihor, este singura din România în care numărul de locuințe finalizate este în creștere, de la 1.567 locuințe în Q1 2023 la 1.659 locuințe în Q1 2024. Chiar și așa, creșterea este una mai degrabă simbolică (sub 6%) și, dacă ne uităm la datele pe ultimul deceniu, observăm că acest Q1 2024 este al doilea cel mai slab prim trimestru la acest indicator din ultimii 7 ani.
Între timp, regiunea de Vest din care fac parte inclusiv județele Timiș și Arad a înregistrat o scădere cu aproape 9%, la 1.274 locuințe. Și în acest caz vorbim despre cel mai slab prim trimestru de după 2019, cu mențiunea importantă că aici evoluțiile anuale au avut variații mult mai mici comparativ cu alte regiuni, cu excepția Q1 2021.
În schimb, regiunea din centrul țării care include județele Brașov și Sibiu a înregistrat o evoluție mult mai slabă comparativ cu celelalte două regiuni din Transilvania. Astfel, numărul de locuințe livrate aici a scăzut cu peste 38% în Q1 2024 vs. Q1 2023. Cu doar 1.038 de locuințe finalizate, regiunea a livrat pe piață cel mai mic număr de locuințe din ultimul deceniu.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară din România.
Din punct de vedere procentual, scăderi semnificative la livrarea de locuințe noi s-au înregistrat în ambele regiuni din estul țării.
Astfel, în regiunea de Nord-Est din care face parte și județul Iași au fost livrate 1.293 locuințe, cu peste 33% mai puține comparativ cu Q1 2023. Totuși, livrările de locuințe noi au fost cu aproape 14% mai mari comparativ cu Q1 2022.
Între timp, în regiunea de Sud-Est au fost livrate doar 1.159 locuințe, în scădere cu 42% comparativ cu Q1 2023, și asta în ciuda faptului că în această regiune se află și județul Constanța, care a cunoscut o dezvoltare imobiliară accelerată în special în zona Mamaia - Năvodari. Totuși, numărul de locuințe livrate este mai mare decât în urmă cu 3 ani.
În partea de sud a țării, INS a raportat 1.160 locuințe finalizate în Q1 2024 pentru regiunea Sud-Muntenia, care include o parte dintre cele mai slab dezvoltate județe ale țării, printre care Giurgiu și Teleorman. Aici, numărul de locuințe livrate a scăzut cu aproape 8% vs. Q1 2023.
Nu în ultimul rând, datele INS indică o scădere cu 25% a numărului de locuințe finalizate în regiunea Sud-Vest Muntenia, din care fac parte județe precum Mehedinți sau Olt. Aceasta este, de altfel, regiunea țării cu cele mai puține locuințe noi livrate: doar 604, cu 43% mai puține decât următoarea cea mai slabă regiune la acest indicator, regiunea Centru.
Datele publicate despre numărul de locuințe finalizate confirmă practic informațiile anterioare despre volumul de lucrări de construcții rezidențiale, care a scăzut cu 34,1% pentru aceeași perioadă analizată (Q1 2024 vs. Q12023).
Pentru un context mai larg despre piața imobiliară din România citește și newsletterele în care am scris despre:
numărul de locuințe livrate anual în România în ultimul deceniu (2014-2023)
perspectivele pentru construcția de noi locuințe în următorii ani pe baza suprafeței utile autorizate în marile orașe din România în ultimul deceniu
Analizele imobiliare pe care le scriu în newsletterul Patru Pereți sunt disponibile gratuit pentru toți cititorii. Dacă vrei să susții munca de documentare pentru aceste analize poți face o donație unică sau recurentă prin apăsarea butonului de mai jos. Mulțumesc.
Cum să ai zona potrivită de lucru pentru Work From Home
Nu știu cum s-a întâmplat la tine, dar la mine trecerea de la tradiționalul Work From Office la necunoscutul Work From Home a venit de pe o zi pe alta, la începutul lunii martie 2020, fără niciun fel de avertisment prealabil. M-am adaptat mult mai ușor decât îmi imaginam și mă bucur că și astăzi pot lucra oricând de acasă. Sau de la birou. Sau de la o cafenea. În fine, ai înțeles ideea.
Din diverse motive, nu pentru toată lumea este însă la fel de ușor. Și mi-am dat seama de treaba asta inclusiv când am vorbit cu Adriana Maria Popescu, un designer de interior care mi-a dat câteva sugestii interesante pe care să le iau în calcul pentru un mediu de lucru cât mai eficient.
Primul pas este să stabilești locul în care poziționezi biroul în cameră, iar aici există mai multe scenarii pe care le poți lua în calcul.
„Orice loc poate fi potrivit, dacă ținem cont de mai mulți factori, de la cei emoționali la cei pur tehnici. Dacă îți place să privești afară, atunci pune biroul în fața unei ferestre. Dacă ai o cameră dedicată, pune-l în centrul camerei. Dacă singura alternativă este în fața unui perete gol, atunci decorează peretele cu ceva ce te inspiră cel mai mult. Poate fi vorba de un tapet sau un poster, fotografii sau chiar plante artificiale). Indiferent de alegere, important este să nu-l poziționezi cu spatele la lumină”, spune Adriana.
În strânsă legătura cu locul în care poziționezi biroul ar fi bine să te gândești și la sursele de lumină.
„Poziționarea biroului langă o fereastră ar fi ideală datorită luminii naturale și difuze. Dacă acest lucru nu este posibil trebuie să ai două surse de lumină: o lampă în tavan, care să lumineze camera uniform, precum și o lampă de masă, cu o lumină punctuală care este foarte utilă seara sau în zilele neînsorite. Culoarea luminii trebuie să fie rece sau neutră, în niciun caz caldă, pentru a ne oferi cât mai mulți stimuli la nivel optic”, mai spune Adriana.
Cât de mare ar trebui să fie biroul propriu-zis? Aici alegerea depinde în cea mai mare parte de spațiul disponibil în cameră, însă există câteva puncte de reper pe care ar fi bine să le iei în calcul.
„Blatul unui birou ideal ar trebui să aibă lățimea de cel puțin 120 de centimetri, iar adâncimea de minim 60 de centimetri. Totuși, în spațiile de mici dimensiuni este de preferat să fie cât mai puțin masiv și cât mai transparent. Zona de bibliotecă sau un mic spațiu pentru documente este esențială, iar daca ai spațiu ar fi util chiar și un dulăpior mobil cu sertare”, mai spune Adriana.
Despre scaunul pe care îl folosești am putea scrie mai multe articole dedicate, însă ca idei de bază Adriana menționează o serie de elemente pe care ar fi bine să le iei în considerare.
„Scaunul ergonomic este esențial dacă lucrezi multe ore de acasă. Alege-l să aibă roți, să fie reglabil în înalțime, iar spătarul să fie de dimensiune mediu sau înalt pentru a susține zona lombară. Cotierele ar putea fi utile în menținerea posturii drepte. Datorită varietățiilor existente, îmbinarea designului, culorii, precum și caracteristicile tehnice fac posibilă alegerea unui scaun ergonomic care să fie și estetic”.
Nu în ultimul rând, la un mediu de lucru plăcut contribuie și modul în care decorezi restul camerei în care lucrezi.
„În zona în care lucrăm, precum și în restul casei noastre, funcționalitatea și estetica trebuie să dialogheze în cel mai bun mod posibil. Culorile predominante trebuie să fie neutre și ar fi bine ca plantele să nu lipsească. De evitat excesul de obiecte, precum și culorile foarte puternice, pentru că ne pot distrage atenția fără ca noi să realizam asta”.
Adriana Maria Popescu este designer de interior cu experiență de peste 20 de ani și susține un Atelier de Design Interior la Fundația Calea Victoriei prin care îi învață pe cursanți cum să transforme casa în acasă din punct de vedere estetic și ergonomic.