Patru Pereți #32: Povestea Theodora Golf Club
În road tripul Cars & Roads am petrecut 4 nopți la Theodora Golf Club, un complex care oferă cazare în vile moderne și cel mai mare teren de golf din România.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți! În ediția de astăzi îți povestesc despre experiența pe care am trăit-o timp de 4 nopți la Theodora Golf Club în cadrul road tripului Cars & Roads.
Urmează apoi o serie de știri importante care oferă primele indicii despre modul în care va evolua piața imobiliară din România în urmatoarea perioadă.
Povestea Theodora Golf Club
Nimic nu te pregătește pentru ceea ce urmează. Nici nu ar avea cum. Satul Teleac din județul Alba, situat la numai 7 kilometri de Cetatea Albă Carolina din Alba Iulia, pare unul obișnuit, tipic românesc.
Lucrurile se schimbă însă brusc după ce faci stânga de pe DJ 107 și intri pe o stradă laterală îngustă. În față ți se deschide o poartă și ești salutat din priviri de angajați. Dintr-o dată, lumea se schimbă. Ai ajuns la Theodora Golf Club.
Cazare în vile moderne
Sigur că numele trădează principalul scop al acestui complex, însă Theodora Golf Club este mai mult decât un simplu teren de tenis. Pe strada principală a complexului există 14 vile pentru cazarea turiștilor, iar fiecare vilă în parte include 6 camere: 3 la parter, 3 la etaj. Camerele sunt moderne, foarte spațioase, dotate cu mobilier de lemn natural și un spațiu dedicat pentru lucru pe laptop. Aspect esențial în zilele noastre de Work From Anywhere, chiar și atunci când vine vorba despre un loc dedicat în primul rând sportului.
Piesa de rezistență este însă reprezentată de balconul generos al camerelor de la etaj și de terasa oferită pentru camerele de la parter. Aceasta din urmă îți permite să te relaxezi la iarbă verde în diminețile răcoroase de vară, mai ales că iarba este mereu tunsă. Să te relaxezi sau chiar să muncești în iarbă, așa cum am făcut și noi în road tripul Cars & Roads.
La parterul fiecare vile există și un living spațios echipat cu tot ce trebuie pentru o seară petrecută alături de prieteni. Eventual în compania unui ghid turistic cu care îți faci planurile pentru următoarea escapadă.
Pe aceeași stradă există și 5 vile private, dedicate persoanelor care doresc să locuiască permanent la Theodora Golf Club. Poate că treaba asta ți se pare ciudată, dar are o logică, întrucât aici ai posibilitatea să locuiești efectiv fără să simți că-ți lipsește ceva, mai ales că restaurantul The View de lângă terenul de golf are un meniu foarte variat. De altfel, pe parcursul celor 4 zile petrecute aici toate felurile de mâncare pe care le-am încercat au fost foarte bune. Și nu au fost deloc puține.
Iar restaurantul nu se numește întâmplător The View. Dacă ajungi aici, îți recomand să iei cina pe terasa cu capacitatea de 90 de locuri, pentru că dacă este senin ai toate șansele să fii martor la cel mai frumos apus pe care l-ai văzut vreodată. Nu insist cu detalii, te las cu o fotografie sugestivă în acest sens.
Theodora Golf Club a fost construit într-un interval de numai 2 ani și este proprietatea omului de afaceri Ioan Popa, care deține Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România și, printre multe altele, furnizor de pui pentru McDonald’s. Transavia este pe piață de 30 de ani și are 29 de ferme de creștere a păsărilor, 3 abatoare, dar și 4 ferme de producție vegetală și o fabrică de nutrețuri care produc in-house hrana necesară păsărilor.
Cu o astfel de experiență de business în spate, nu este o surpriză că Theodora Golf Club este un proiect spectaculos din toate punctele de vedere.
Theodora Golf Club este un proiect cu viziune pe termen lung, născut din pasiunea pentru golf. Complexul îşi propune să devină o destinaţie pe harta turismului românesc şi să crească potenţialul turistic al zonei, la nivel naţional şi internaţional datorită poziţionării sale excelente, chiar în inima ţării, în una dintre cele mai valoroase zone româneşti.
Ioan Popa, proprietarul Theodora Golf Club, la inaugurarea din 14 octombrie 2017.
Cel mai mare teren de golf din România
Unitățile de cazare din cadrul compexului ocupă o suprafață de 7 hectare, iar aici sunt incluse și piscina exterioară care funcționează doar pe timp de vară, dar și clădirea administrativă a clubului (Club’s House), unde se află de altfel și restaurantul, vestiarele pentru jucătorii de golf sau un lounge bar.
O suprafață de teren mult mai mare, de 56 de hectare, este ocupată, desigur, de terenul de golf, principala atracție a complexului. Aici se află, practic, cel mai mare teren de golf din România, cu 18 parcursuri cu o lungime totală de 6518 metri, printre care se numără și cel mai lung traseu din Europa: par 6 de 735 de metri. În golf, par este numărul de lovituri pe care un jucător ar trebui să le facă pentru a introduce o minge de golf în gaură, iar numărul din dreptul parului simbolizează lungimea aproximativă a parului. Pe lângă parcursul par 6 există însă și 4 parcursuri par 3 (cu lungime de până în 200 de metri), 10 parcursuri par 4 (cu lungimi între 200 și 350 de metri) și 3 parcursuri par 5 (cu lungimi între 350 și 500 de metri).
Nu lipsesc nici zonele de putting green, adică zonele în care jucătorii pot exersa lovituri de mică distanță pentru a introduce mingile în gaură. Aici, iarba are o înălțime de numai 2 milimetri, iar aceste două zone sunt amplasate strategic în jurul unui lac cu o suprafață de 5 hectare, pe care îl poți admira în imaginea cu apusul de mai sus.
Detalii tehnice complete despre terenul de golf găsești pe site-ul oficial al complexului, iar un dicționar cu termeni de golf găsești aici.
Golful este un sport excepţional, mai mult decât un hobby. Puțini știu, dar Constantin Brâncuși a fost un mare pasionat al acestui sport de elită. În tot ce am construit aici, am căutat să realizez un loc perfect pentru mișcare și relaxare. Terenul are o personalitate deosebită, fiind amplasat într-o zonă naturală mirifică, iar vizitatorii pot să îl admire în întregime de pe terasa clubului.
Ioan Popa, proprietarul Theodora Golf Club într-o prezentare de pe site-ul oficial.
Experiența de a juca golf
Privit la televizor, golful este probabil cel mai plictisitor sport din lume. Un meci tipic între 4 jucători pe un traseu cu 18 găuri durează în mod obișnuit aproximativ 4 ore, adică de vreo patru ori mai mult decât i-a luat Simonei Halep să câștige Wimbledon-ul în 2019 în fața Serenei Williams. Cu toate acestea, sportul inventat în Scoția în secolul al XV-lea are peste 12.000 de jucători profesioniști în România.
Ce au găsit 12.000 de români atractiv la un sport precum golful? Perspectivele asupra jocului de golf se schimbă radical atunci când iei club-ul în mână și treci efectiv la treabă. Și nu mă refer la un club de fotbal, la o petrecere în discotecă sau la un grup de oameni cu o pasiune comună, ci la instrumentul pe care aproape toată lumea îl cunoaște drept crosă. Nu, nu-i zice crosă, îi zice club și se pronunță ca în engleză.
În road tripul Cars & Roads am avut la dispoziție două ore pentru a ne exersa talentul la golf pe driving range, așa cum se numește oficial terenul de antrenament pentru golf. Și, îți spun sincer, dacă nu ai o condiție fizică cât de cât decentă, sesiunea de două ore de golf se va lăsa cu dureri de mușchi, ocazie cu care vei învăța și un pic de biologie.
Și spun asta pentru că simpla poziție pe care trebuie să o adopți pentru executarea unei “banale” lovituri îți pune în mișcare mușchi de care probabil nici nu știai că există. Pentru o lovitură corectă este esențial să respecți poziția corectă a mâinilor pe club, dar și a picioarelor în raport cu restul corpului.
Sigur că aici intervine și talentul, așa că rezultatele finale au variat semnificativ, de la lovituri de până în 50 metri până la lovituri de peste 150 de metri. Mai multe detalii despre experiența de la golf am scris într-un articol dedicat pe Autocritica.
Cuvintele de mai sus nu sunt suficiente pentru a descrie concret ce înseamnă golful, cu toate implicațiile sale. Așa că, dacă te-am făcut cât de cât curios despre ce presupune acest sport elegant și mult mai spectaculos decât pare la prima vedere, îți recomand cu căldură să faci o rezervare la Theodora Golf Club.
Și neapărat să iei un pachet cu câteva nopți, pentru că vei avea nevoie de măcar o zi de odihnă după ce îți exersezi talentul, plus că ai la dispoziție și o piscină pentru relaxare. Ah, și era cât pe ce să uit de bicicletele oferite gratuit pentru a descoperi natura frumoasă care înconjoară acest complex de golf.
În edițiile anterioare ale newsletter-ului Patru Pereți ți-am povestit despre Hotel Panoramic Colibița, Crama Beciul Domnesc și uzina Michelin de la Florești, iar toate aceste povești le găsești ușor pe pagina specială dedicată proiectului.
Iar dacă vrei să descoperi și câteva dintre cele mai bune restaurante la care am mâncat în Cars & Roads îți recomand articolul pe care l-am scris pe Autocritica.
Știrile săptămânii
1. Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut în luna aprilie cu 15.5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, suprafața totală pentru care s-au solicitat autorizații de construire a scăzut cu 11.6% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Scăderile s-au înregistrat în toate regiunile țării, inclusiv în București-Ilfov (518 autorizații comparativ cu 568 de autorizații. (Institutul Național de Statistică)
De ce este important: Scăderea puternică a autorizațiilor de construire sugerează că dezvoltatorii imobiliari vor construi mai puține blocuri rezidențiale și case în următoarea perioadă, pe fondul temerilor că cererea de locuințe din partea populației va înregistra o scădere. Pe de altă parte, la nivelul primelor patru luni ale anului scăderea este de numai 3% comparativ cu ianuarie-aprilie 2022, astfel că poate fi prematur să tragem o concluzie.
2. Nordis, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de pe piața imobiliară din România, se confruntă cu o cerere de insolvență din partea unei companii care a cumpărat în avans 68 de apartamente într-un complex rezidențial dezvoltat de Nordis în Năvodari. Întrucât apartamentele nu au fost finalizate la timp, Nordis s-a angajat să restituie companiei 5.5 milioane de euro, însă nu a respectat termenul limită. (G4Media)
De ce este important: Problemele cu care se confruntă Nordis reprezintă unul dintre primele semnale că piața imobiliară din România riscă să se confrunte în perioada următoare cu numeroase situații în care dezvoltatorii nu finalizează apartamentele pentru care a primit deja avansuri consistente. Printre motive se numără creșterea prețurilor la materiale de construcții, dar și dificultatea cumpărătorilor de a achita prețul integral din cauza creșterii dobânzilor la creditele ipotecare.
3. Astăzi se inaugurează în Sibiu o plajă artificială amenajată în jurul Lacului Bonder din nord-vestul orașului. Plaja are o suprafață de 1800 de metri pătrați și include instalații pentru sporturi nautice, inclusiv wakeboarding, schi nautic, stand up paddle boarding și canoe. Trotuarele au fost realizate din nisip și rășină epoxidică, iar în zonă au fost plantați 180 de arbuști și peste 300 de fire de vită japoneză. (Ora de Sibiu)
De ce este important: Primăria Sibiului a amenajat Lacul Binder ca soluție alternativă la zonele de relaxare din sud-vestul orașului, cum ar fi Parcul Sub Arini, Grădina Zoologică și Muzeul Astra. Astfel, locuitorii orașului din centrul țării au la dispoziție o nouă zona de petrecere a timpului liber, care include numeroase facilități și pentru copii.
Rămânem la Sibiu pentru că Tudor Popa scrie în cea mai recentă ediție a newsletter-ului Orașul despre modul în care se dezvoltă Sibiul și localitățile învecinate. Astfel, în ultimii 8 ani, numărul locuitorilor a crescut cu 88% în Șelimbăr și cu 30% în Cisnădie, ca urmare a numeroaselor locuințe construite aici pentru persoane care muncesc, de fapt, în Sibiu. Efectul? Pentru a concura cu prețul mai mic al locuințelor din Șelimbăr și Cisnădie, dezvoltatorii imobiliari din Sibiu renunță la spațiile verzi din jurul blocurilor și la parcările subterane, iar suprafața camerelor devine tot mai mică. (Orașul)
4. Japonia a testat cu succes o turbină subacvatică cu masa de 330 de tone care captează energia din curenții suboceanici și o convertește în energie electrică. Turbina are forma unui avion cu două turbine montate în locul motoarelor și un corp central în care se află diverse sisteme. Turbina se numește Kairyu și poate fi ancorată la adâncime cuprinse între 30 și 50 de metri. (Japan Times)
De ce este important: Dacă testele vor fi confirmate și într-un regim normal de lucru, Japonia va obține practic o sursă de energie electrică 100% verde cu caracter permanent, comparativ cu energia verde eoliană sau solară, care este dependentă de prezența vântului și, respectiv, de cerul senin.
5. Statele Unite ale Americii vor să relaxeze regulile pentru construcția de case mobile, ceea ce ar conduce inclusiv la scăderea costurilor de construcție cu câteva mii de dolari. Casele mobile sunt construite într-o fabrică și poziționate pe un șasiu cu remorcă pentru a permite mutarea acestora. (Bloomberg)
De ce este important: Casele mobile sunt cele mai accesibile de pe piața imobiliară americană, care se confruntă cu o cerere mai mare decât oferta. Prin relaxarea regulilor, autoritățile americane speră ca numărul de astfel de case să crească pentru a rezolva parțial problema cererii de locuințe și pentru a tempera astfel creșterile de prețuri din ultimii ani. Cel mai bun an pentru astfel de locuințe a fost 1972, când 60% dintre casele construite erau mobile. Casele mobile oferă însă o protecție mult mai mică la evenimente precum cutremure sau furtuni puternice.